27 Mart 2011 Pazar

Ölüleri Gömün

Geçen hafta Ankara'ya geldiğinde izleme imkanı bulduğum son oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun bir oyunu olan Ölüleri Gömün.


Irwin Shaw'ın yazdığı ve çok kalabalık bir kadroya sahip olan tek perdelik oyun 1 saat 40 dakika sürüyor. Savaşların bir kısım zenginin daha da zengin olmaları amacıyla çıkartıldığı ve ordunun bu çıkarlara alet olarak erlerin heba olmasına sebep olduğu gerçeği üzerine kurulu olan oyun, ölen erlerin bir kısmının gömülmeyi reddererek savaşı durdurmak istemeleri ile değişiklik gösteriyor. Ya ölüler gömülmeyi reddederse ne olur? 

Çok güzel bir sahne ve dekor ile izleyici karşısına geçen oyunun en büyük handikapı da yine dekorunda. En ön sıranın hemen dibinden başlayan dekor, sahnenin sağ ve solunda yer alan yüksekliği sebebiyle en ön sırada uçlarda oturanların sahnenin ortasını görmesini imkansızlaştırıyor. Ayrıca o yüksek katta geçen dialogları izlemeyi de zorlaştırıyor. Bizler de en ön sırada oturduğumuz için boyun tutulması riskinden korktuğumuzdan o bölümleri sadece dinlemekle yetindik.

Başından sonuna kadar sisler içerisinde geçen ve yer yer patlama sesleriyle yerinizde zıplamanıza sebep olan oyun, çok başarılı olmasa da sıkılmadan bir 1,5 saat geçirmenizi sağlıyor.
Daha detaylı bilgi ve oyundan fotoğraflar için devlet tiyatrolarının sitesini ziyaret edebilirsiniz. Buyrun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder