4 Mart 2011 Cuma

Kerbela


Ortaokul yıllarımdan beri tarihten nefret ederim. Ama öyle böyle değil. O kadar ki hala tarih romanlarını okumakta çok zorlanıyorum. Bu yüzdendir ki çok merak etmeme rağmen hala Boleyn serisine bir türlü başlayamadım. Ancak terslik bu ya; okumak ne kadar zor gelirse izlemek de bir o kadar keyiflidir. Elizabeth, Anna and the King, Tudors gibi tarihi içinde barındıran eserler hoşuma gidiyor. Ancak senaryosu güzel olmayanı ya da güzel işlenmeyeni de hiç çekilmiyor.

İşte bu nedenle biraz çekinerek, tereddüt ederek aldım bu oyuna biletlerimizi. Özellikle de son dönemde bazıları tarafından çok beğenilmesi tereddütümü arttırmıştı. Geçen sezonda izlediğim ve çok beğendiğim "Genç Osman" gibi bir tecrübe olmasını çok beklemesem de yine de merak ettim. İyi ki de etmişim; Kerbela, bu sezonda izlediğim en güzel; hayatımda da izlediğim en iyiler arasında yerini alabilecek bir oyundu. 

Kostümlerinden makyajına, müziğinden ses ve görüntü efektlerine, senaryosundan yönetmenine kadar herşeyiyle bir numara denecek tarzda bir oyundu. Orkestra ve müzikler gerçekten çok güzeldi. Oyunculuk performansı olarak çok akılda kalacak birisi olmasa da genel olarak tüm ekip çok başarılıydı. Her şey bir yana Hz. Ali'nin cenazesinde yapılan bir lazer gösterisi var ki; inanılmazdı. Ali Berktay'ın yazıp; Ayşe Emel Mesci'nin yönettiği oyun, geçen sezonda en iyi oyun, en iyi yönetmen, en iyi senaryo ve en iyi müzik de dahil olmak üzere 11 tane ödül almış :)

Adından da anlaşılacağı üzere İslam tarihinin en iyi bilinen olaylarından biri olan Kerbela ve Hz. Ali'nin ölümünün ardından Kerbela'ya kadar yaşananlar anlatılıyor. Ama gerçekten çok güzel anlatılıyor. 3 saatten fazla sürmesine rağmen bir dakika dahi sıkılmadığınız oyun, bir solukta geçiyor. Daha da uzun sürseydi kimsenin itiraz edeceğini sanmıyorum. :)

Kesinlikle izlenmeye değer bir oyun. Hatta izlememenin kayıp olduğunu düşünüyorum. Oyun hakkında daha fazla bilgi almak, oyundan fotoğraflara bakmak için devlet tiyatrolarının sitesini ziyaret edebilirsiniz. Buraya buyrunuz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder