26 Mayıs 2011 Perşembe

Yastık Adam

Devlet tiyatrolarının sezonu kapandı. Ama ben kapanmadan önce son olarak çok merak ettiğim "Yastık Adam"ı izleme imkanı bulabildim. 


Orijinal adı "Pillowman" olan oyunun yazarı Martin Mcdonagh. Yusuf Eradam'ın çevirdiği ve İlham Yazar'ın yönettiği oyunda Tolga Tekin, Mesut Turan, Murat Çidamlı ve Emre Erçil yer alıyorlar. Yer almak oyundaki performansları açısından fazlasıyla yetersiz bir fiil oldu; zira oyunu almış götürmüşler. Son dönemde izlediğim en iyi oyunculuk performanslarından biriydi. Her biri birbirinden başarılı oyuncular yaklaşık 2 saat 15 dakika boyunca sizi çok farklı bir yere alıp götürüyorlar. 

Adı, soyadı hatta göbek adı Katurian olan yazar rolündeki Murat Çidamlı 'nın performansı inanılmazdı. Özellikle 10 dakikalık baş aşağı bir öyküsünü okuduğu sahne muhteşemdi. Ve yazarın kardeşi Michal rolündeki Emre Erçil hayranlık uyandırıcıydı. Ariel rolündeki Tolga Tekin'in ve Tupolski rolündeki Mesut Turan'ın uyunlu performansları da yabana atılamaz.

Polisiye - gerilim katergorisinin hakkını veren çok başarılı bir oyundu. Çok da olayları afişe etmeden kısaca bir tanımlama yapacak olursak oyun, korku-gerilim öyküleri yazan bir yazarın, kurguları ile gerçek hayatının birbirine karışması sonucunda birkaç cinayet için baş şüpheli haline gelmesi ve biri kötü diğeri daha kötü :) iki polis tarafından sorgulanması ve adamın çocukluk yıllarına dönüp yaşadıkları ile yüzleşmesi üzerine kurulu bir oyun.

Oyunun ismi olan Yastık Adam yazarın öykülerinden birisinin ve hatta benim en çok etkilendiğim öyküsünün ismi. Gerçi yazarın mutlu yıllarında kaleme aldığı "Küçük Yeşil Domuzcuk" hikayesi de süperdi. Etkileyici Yastık Adam'ın hikayesini gidip izleyip öğrenmeniz çok daha yerinde olur. Sonuna dair farklı düşüncelerim olsa ve hatta oyun arasında bunların olacağına dair iddialaşsam dahi olmadı. Keşke olsaydı. Kesinlikle çok daha şaşırtıcı, şok edici, dikkat çekici ve hafızalarda yer edici olacaktı. Neyse belki öyle bir hikaye ben yazarım. :))

Kesinlikle izlenesi hatta kaçırılmaması gerekirdi ama sezon kapandı. Önümüzdeki sezon muhtemelen tekrar oynar. Yakalayanlara tavsiye ederim. Daha detaylı bilgi, tanıtım videosu ve oyundan fotoğraflar için devlet tiyatrolarının sitesini ziyaret edebilirsiniz. Buraya buyrunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder