19 Eylül 2012 Çarşamba

Venedik Taciri

Devlet tiyatrolarının sezonu kapandı. Ama ben kapanmadan önce son olarak "Venedik Taciri"ni izleme imkanı buldum. 

William Shakespeare’nin yazdığı oyun yaklaşık 2 saat 20 dakika sürüyor. Kalabalık oyuncu kadrosunun göz doldurduğu oyunda en büyük sorun müziklerdeydi. Müzik sesi o kadar rahatsız edici yükseklikteydi ki bazen kendimizi diskoda zannettik. Ayrıca sürekli olarak hareket halindeki dekor insanı yorsa da genel hatlarıyla izlenebilir bir oyundu.
Konusuna gelirsek tüccar Antonio evlenmek için paraya ihtiyacı olan dostu Bassanio için tefeci Shylock’tan borç alıyor. Faize karşı olduğundan borcu ödeyemeyecek olursa (ki bir sürü gemisi olduğundan böyle bir ihtimali dahi düşünmüyor) vücudundan yarım libre et kesilmesi konusunda bir senede imza atıyor. Senedin vadesi geldiğinde yaşananlar ise tam bir seyirlik.
İlk yarısının daha sıkıcı, ikinci yarısının ise daha izlenebilir olduğu oyunun en enteresan kısmı en yakın dost oldukları iddia edilen Antonio ile Bassanio arasındaki elektrik. Dosttan öte bir ilişki varmış gibi görünmekle birlikte ötesine dair en ufak bir söz söylenmiyor ya da olay yaşanmıyor. Belki de bu yüzden bu sallantıdaki hali biraz rahatsız ediyor. Eğer vardıysa ki bence yoksa Antonio’nun oyunculuğundan bir sorun var, keşke bazı şeyler açık açık ifade edilebilseymiş. Ama çekincelerini de anlıyorum.
Neticede ortaya izlenebilirin ötesinde bir oyun çıkmış. Ancak sezon kapandığından izlemek isteyenlerin önümüzdeki sezonu beklemeleri gerekecek. Daha detaylı bilgi, tanıtım videosu ve oyundan fotoğraflar için devlet tiyatrolarının sitesini ziyaret edebilirsiniz. Buraya buyrunuz.

6 Eylül 2012 Perşembe

Bööö

Tatil sonrası hiç çalışasım yok. Ne işimiz var bizim buralarda; daha 2 gün önce şöyle deniz kenarında şezlongda püfür püfür oturuyor, canım istediğinde denize giriyor, canım istediğinde yan devrilip yatıyordum diye dolanıp duruyorum ortalıkta. Her tatil sonrası geldiğinde insan bir fena oluyor da ben bu sefer iyice beter oldum. Bakalım ne zaman bu moddan çıkabileceğim. Dün görüp de çok beğendiğim bir karikatürü koyayım da neşem yerine gelsin bari.